Ανακαλύψτε τον μαγευτικό κόσμο του καφέ, μέσα από workshops και ομιλίες που συνδυάζουν γνώση, καινοτομία και δημιουργικότητα.
3η μέρα με workshops και χρήσιμες πληροφορίες για τα πρωταθλήματα του SCA
Η τελευταία ημέρα των σεμιναρίων άρχισε με το workshop “Introduction of the COFFEE IN GOOD SPIRITS Championship”. Ο Γιώργος Μακρόπουλος (Coffee Capabilities & Events Lead Nestlé Professional, Education Coordinator SCA Greece) και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος (WCE Judge, World Champion Coffee In Good Spirits 16′, World Barista Champion R.UP 19′) ανέδειξαν τα βασικά σημεία στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, σε συνδυασμό με μυστικά και χρήσιμα tips για μια επιτυχημένη διαγωνιστική πορεία. Η παρουσίασή τους δεν απευθύνθηκε μόνο στους φιλόδοξους baristas αλλά και στο μέσο κοινό που γνώρισε από τους ειδικούς εκείνες τις λεπτομέρειες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός coffee cocktail που θα ξεχωρίσει.
Σε παρόμοιο διαγωνιστικό κλίμα, οι Σταύρος Λαμπρινίδης (National Coordinator SCA Greece New Development Products Department, Training Manager VIVARTIA- EVEREST, Q GRADER), Γιώργος Δεληχρήστος (Greek Coffee Roasting Champion 2018, Greek Brewers Cup Champion 2024) και Σαβίνα Γιαχγιά (World Brewers Cup Champion R.Up 23, Greek Brewers Cup Champion) ανέλαβαν την παρουσίαση “Η επόμενη μέρα των διαγωνισμών”, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι αφού κατακτήσει κανείς την κορυφή. Μέσα από τον συντονισμό του Σταύρου Λαμπρινίδη, οι ομιλητές έκαναν μία σύντομη ανασκόπηση της πορείας τους στα πρωταθλήματα, τα στάδια της προετοιμασίας, καθώς και ποια ήταν τα επόμενα βήματά τους μετά το πέρας των διαγωνισμών.
Έπειτα, τα ηνία πήρε ο Παναγιώτης Νίκας (Εκπαιδευτής στην Barista Academy, Συγγραφέας του “Enjoy Coffee at Home”) με την παρουσίαση, αφιερωμένη στον στιγμιαίο καφέ, “Φραπέ και Dalgona: Επιστροφή στα παλιά ή νέα τάση;”. Μετά από μια ιστορική αναδρομή, κάνοντας -μεταξύ άλλων -αναφορά στη θρυλική συνταγή του Χρήστου Λέντζου, έφερε στο φως την εξέλιξη που γνωρίζει το παρεξηγημένο ρόφημα. Επιπλέον, ο ομιλητής παρέθεσε τα χαρακτηριστικά του φραπέ και του dalgona, αναδεικνύοντας τις ομοιότητες και διαφορές τους, ενώ προχώρησε από τη θεωρία στην πράξη, δείχνοντας τη δημιουργία του επιτυχημένου φραπέ.
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Μακρόπουλος (Coffee Capabilities & Events Lead Nestlé Professional, Education Coordinator SCA Greece) ανέλαβε το “SCA AST Meet Up”. Εξήγησε το καινούριο σύστημα απόκτησης των τεσσάρων νέων διπλωμάτων για εκπαιδευτές, αναλύοντας τα προαπαιτούμενα του καθενός. Μέσα από την εποικοδομητική συζήτηση επιλύθηκαν απορίες και έγινε νύξη του τι πρόκειται να έρθει στο μέλλον ως προς το εκπαιδευτικό κομμάτι. Επίσης, η δημιουργία ενός ενιαίου community, όπου θα διεξάγεται ανταλλαγή απόψεων είναι, κατά τον ομιλητή, καίριας σημασίας για την ενδυνάμωση και το networking μεταξύ των εκπαιδευτών.
Το τριήμερο φεστιβάλ έκλεισε με το SCA Greece Board και την παρουσίαση με τίτλο “Specialty Coffee Association GREECE – Ενδυνάμωση του κλάδου του καφέ, στόχοι και στρατηγική”. Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για το νέο chapter, τις προοπτικές, τις προκλήσεις αλλά και την επόμενη μέρα του κλάδου του καφέ στη χώρα μας. Επιπλέον, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεσμεύτηκαν να φέρουν φρέσκες προτάσεις στο coffee industry, καθώς και να διεξάγουν πολύπλευρες δράσεις που θα έχουν στο επίκεντρο την ανάπτυξη του καφέ και της κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, στους στόχους συγκαταλέγονται -μεταξύ άλλων -η ενίσχυση του επαγγελματος του barista, η εκπαίδευση και η επικοινωνία. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη να ενημερωθεί ο κόσμος για τη φύση του SCA, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στη διεξαγωγή διαγωνισμών αλλά και ερευνών, σεμιναρίων κ.ά., ώστε περισσότεροι άνθρωποι να προσελκυθούν και να γίνουν μέλη.
Ξεχωριστή μνεία έγινε στη νεοσύστατη συνεργασία του SCA Greece με την FORUM AE, με την υποστήριξη της οποίας πρόκειται να πραγματοποιηθούν πολλές δράσεις, όπως τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Καφέ.
2η ημέρα με νέες ιδέες και insights για τον καφέ
Η δεύτερη ημέρα των ομιλιών ξεκίνησε με τους Μιχάλη Καραγιάννη (World Latte Art Champion R.Up 17’&18′ , Greek Latte Art Champion 16′,17′, 18′) και Χρήστο Ντούβα (Quality Control Wisecup, World Latte Art Championship 2022 6th , Greek Latte Art Champion 19′, 20′) να διεξάγουν το σεμινάριο “Introduction of the LATTE ART Championship”. Μέσα από το προσωπικό διαγωνιστικό τους ταξίδι, μοιράστηκαν χρήσιμες συμβουλές και τεχνικές, ειδικά για τους εν δυνάμει διαγωνιζόμενους στα επικείμενα πρωταθλήματα. Μίλησαν για τα τρία βασικά σχέδια του latte art (καρδιά, τουλίπα και ροζέτα), τα σημεία που πρέπει να προσέξει ο διαγωνιζόμενος κατά την προετοιμασία του και το πώς είναι η εμπειρία επί σκηνής. Φυσικά, εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, οι απανταχού coffee enthusiasts παρακολούθησαν με προσοχή τους ομιλητές, συμμετέχοντας και εκείνοι στην εποικοδομητική συζήτηση που έλαβε χώρα.
Με την εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αποψίλωση των δασών (EUDR) να βρίσκεται προ των πυλών, η Πέννυ Σκορδάκη (QC Analyst / Sourcing Specialist, EL CAFE S.A.) ανέπτυξε το εν λόγω ζήτημα στην ομιλία της “EUDR & Πράσινος Καφές: Προκλήσεις και Επιπτώσεις για Εισαγωγείς και Roasters”. Το θέμα κέντρισε το ενδιαφέρον τόσο των επαγγελματιών του χώρου όσο και των coffee lovers. Αναλύθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν από τις αρχές του 2025 και οι προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τόσο οι προμηθευτές όσο και οι μέσοι καταναλωτές. Μεγάλοι χρόνοι διανομής, αυξημένα κόστη αλλά και δυσκολία εύρεσης εμπορεύματος ήταν μερικά μόνο από τα σημεία κλειδιά της συζήτησης.
Έπειτα, στη σκηνή ανέβηκε η Zuzanna Dedyk, η οποία προχώρησε σε ακόμα ένα διαδραστικό σεμινάριο με τίτλο “Flavour & Brain: A Sensory Neuroscience Workshop on Coffee and Chocolate”. Μέσω της νευροεπιστήμης, ταξίδεψε το κοινό στις διεργασίες που εκτελούνται για να γίνει αντιληπτή η γεύση τόσο του καφέ όσο και της σοκολάτας. Συγκεκριμένα, ανέλυσε όλα τα στάδια που πραγματοποιούνται από τη στιγμή που δοκιμάζει ο άνθρωπος το εκάστοτε ρόφημα, το πώς φτάνουν και μεταφράζονται όλες οι πληροφορίες στον εγκέφαλό του καθώς και τι μπορεί να επηρεάσει την τελική ερμηνεία. Στο διαδραστικό σεμινάριό της, έδωσε στο κοινό να αντιληφθεί μέσα από γευσιγνωσίες πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλός μας τη γεύση του καφέ και της σοκολάτας, συζητώντας παράλληλα με τους θεατές την εμπειρία που βίωσαν.
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Μακρόπουλος (Coffee Capabilities & Events Lead Nestlé Professional, Education Coordinator SCA Greece) διεξήγαγε το workshop “3rd Wave of Coffee Processing – Καινοτόμες Επεξεργασίες Καφέ”. Το “τρίτο κύμα επεξεργασιών” του καφέ, εστιάζει στην ποιότητα και την ανάδειξη της γεύσης, ώστε να επιτευχθεί μία ιδιαίτερη γαστρονομική απόλαυση. Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με ζήλο όλες τις νέες τάσεις και τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του καφέ, αναπτύσσοντας έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον ομιλητή για τους natural, honey και washed καφέδες.
Η σημερινή αυλαία έκλεισε με το “Coffee Meet & Greet: Γνωριμία με το ελληνικό Chapter του International Women’s Coffee Alliance (IWCA)”. Τα μέλη του νεοσύστατου ελληνικού παραρτήματος του IWCA παρουσίασαν τη δράση και τους στόχους τους σχετικά με την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των γυναικών της βιομηχανίας του καφέ.
Ξεχωριστή στιγμή η ανακήρυξη του κ. Θανάση Παναγούλια, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Forum AE, ως του πρώτου άνδρα-μέλους του ελληνικού παραρτήματος. Στον χαιρετισμό του ο κ. Παναγούλιας, απευθυνόμενος στα μέλη του IWCA Greece, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Είναι χαρά και τιμή μου να είμαι μέλος του ελληνικού chapter του ΙWCA και δεσμεύομαι να είμαι δίπλα σας, στηρίζοντας κάθε προσπάθειά σας”. Ταυτόχρονα, το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει καφέ από πέντε διαφορετικές ώρες σταλμένα αποκλειστικά για την εκδήλωση από τα αντίστοιχα εθνικά Chapter IWCA. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι αξίες και οι στόχοι του ελληνικού παραρτήματος, η νέα του ιστοσελίδα www.iwcagreece.org καθώς και η διαδικασία για να γίνει κάποιος μέλος αλλά και χορηγός του ξεχωριστού για τα δεδομένα του ελληνικού coffee industry εγχειρήματος.
1η ημέρα με tip & ιστορίες για τον καφέ
Την αυλαία των coffee talks άνοιξαν οι Σταύρος Λαμπρινίδης (National Coordinator SCA Greece New Development Products Department, Training Manager VIVARTIA- EVEREST, Q GRADER) και Διονύσης Μουστής (Events Coordinator SCA Greece, Capability Manager of Lavazza for International Markets BU). Το κοινό είχε την ευκαιρία μέσα από το workshop με τίτλο “Introduction of the IBRIK Championship”, να γνωρίσει τις βασικές πτυχές του πρωταθλήματος, τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διαγωνιζόμενοι και φυσικά, την ιστορία του θεσμού και του -βασικού εργαλείου -μπρικιού. Παράλληλα, οι ομιλητές μοιράστηκαν χρήσιμα tips σχετικά με την κατάλληλη προετοιμασία των εν δυνάμει διαγωνιζόμενων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και των coffee enthusiasts.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Τρελλόπουλος (Sales Director Wellness Stores) παρουσίασε τη “Νέα σειρά φίλτρων νερού IX WATER”, η οποία εστιάζει στην επαναχρησιμοποίηση αντί της αντικατάστασης της φύσιγγας του κυρίως φίλτρου. Η σειρά απευθύνεται σε πληθώρα επαγγελματιών. Με το μότο “τοποθετείται μία φορά, διαρκεί για πάντα” υπόσχονται να τους εξασφαλίσουν τεράστια οικονομία και άριστη ποιότητα. Τα φίλτρα έρχονται με καινοτόμες τεχνολογίες, ενώ είναι τα μοναδικά στον πλανήτη που έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα πέντε διαφορετικά μοντέλα, σε τρία διαφορετικά μεγέθη, με την εταιρεία να βρίσκεται δίπλα τους για να τους καθοδηγήσει ανά πάσα στιγμή.
Τη σκυτάλη πήρε η Zuzanna Dedyk, η οποία παρέθεσε ένα διαδραστικό workshop με τίτλο “Unlocking Flavour Perception: A Sensory Neuroscience Workshop for Coffee Experts”. Με την πολυετή εμπειρία της στον χώρο της νευροβιολογίας και με εξειδίκευση στην αντιληπτική ικανότητα των ανθρώπων, καθήλωσε λάτρεις του καφέ αλλά και επαγγελματίες του χώρου με την ομιλία της. Έχοντας ως εργαλείο την νευροεπιστήμη, “ξεκλείδωσε” όλες τις πτυχές της διαδικασίας, τις αισθήσεις που συνδυάζονται για να φτάσουμε στο τελικό προφίλ της γεύσης αλλά και τις παραμέτρους που την επηρεάζουν. Επιπλέον, το κοινό είχε τη χαρά να συμμετάσχει στις βιωματικές ασκήσεις, δοκιμάζοντας πολλαπλά taste profiles και εξερευνώντας την όσφρηση και τους διαφορετικούς τρόπους που συσχετίζεται με την γεύση.
Η παρουσίαση της Σίσσυς Τσιόντση (Chief Product & Marketing Officer BibeCoffee) επικεντρώθηκε στην “Τεχνολογία στην υπηρεσία του καφέ”. Ως μέλος της ομάδας της ελληνικής εταιρείας BibeCoffee, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή τεχνολογιών αιχμής σε καταστήματα καφεστίασης, σύστησε την τηλεμετρία, η οποία προσφέρει πολλαπλά οφέλη, ειδικά στις μικρότερες επιχειρήσεις. Μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και κόστος, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, υψηλής ποιότητας καφέ σε κάθε φλιτζάνι. Μια ευέλικτη λύση που μπορεί να προσαρτηθεί σε οποιαδήποτε μηχανή και να παρέχει απομακρυσμένα και σε πραγματικό χρόνο πολύτιμα δεδομένα. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε και η ομιλήτρια, οι αυτόματες ενημερώσεις είναι “ένα σημαντικό χέρι βοηθείας” για κάθε επαγγελματία.
Την ημέρα έκλεισε ο Παναγιώτης Νίκας (Εκπαιδευτής στην Barista Academy, Συγγραφέας του “Enjoy Coffee at Home”), ο οποίος ανέπτυξε το ερώτημα “Ελληνικός, Ibrik ή Τούρκικος;” σε μία αναλυτική παρουσίαση που στάθηκε αφορμή για την κατάρριψη παρεξηγήσεων /μύθων, την επίλυση αποριών αλλά και ανταλλαγή απόψεων. Ο καταξιωμένος coffee expert και συγγραφέας του απόλυτου εγχειριδίου για home baristas, έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στις ρίζες του παραδοσιακού καφέ, τις συνθήκες που τον επηρεάζουν -και ποιες είναι οι ιδανικές -καθώς και τα μυστικά παρασκευής του σωστού φλιτζανιού. Το ενδιαφέρον του κοινού για τον συγκεκριμένο καφέ αναζωπυρώθηκε, γνωρίζοντας τους διαφορετικούς τρόπους δημιουργίας του (στη ζεστή και κρύα εκδοχή του), αφού ο ομιλητής έκανε λόγο για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.