COFFEE MASTERCLASSES

COFFEE MASTERCLASSES

Ενδιαφέροντα masterclasses από Έλληνες και ξένους κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου θα αποτελέσουν και τις τρείς ημέρες του φεστιβάλ το σημείο συνάντησης των επισκεπτών.

Κατά την διάρκεια των Coffee Masterclasses, θα παρουσιαστούν όλες οι νέες τάσεις που κυριαρχούν στη σύγχρονη διεθνή σκηνή του καφέ ενώ παράλληλα θα συζητηθούν και θα αναλυθούν οι προβληματισμοί που απασχολούν την παγκόσμια βιομηχανία του καφέ. Η θεματολογία θα είναι ευρεία και θα κινείται από το μέλλον της καφεπαραγωγής, την ιστορία και την κουλτούρα του καφέ, το αρωματικό δυναμικό και το γευστικό προφίλ των ωμών και των καβουρδισμένων κόκκων έως την ιταλική παράδοση του espresso και την πρόκληση του specialty coffee. Ένας μέρος της θεματολογίας θα είναι πιο στοχευμένη στους επαγγελματίες του κλάδου ενώ κάποιες παρουσιάσεις θα είναι πιο «δόκιμες» για το ευρύ κοινό. Τα masterclasses θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Innovathens στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Workshops για τους επαγγελματίες του καφέ

Όλες οι νέες τάσεις και οι καινοτομίες που κυριαρχούν στην εγχώρια και διεθνή σκηνή θα παρουσιαστούν κατά την διάρκεια των ειδικευμένων εισηγήσεων για τους baristas αλλά και τους επιχειρηματίες της καφεστίασης. Κορυφαία στελέχη της αγοράς, AST εκπαιδευτές και διακεκριμένοι επαγγελματίες θα μιλήσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις, τις σύγχρονες ιδέες και την υλοποίησή τους, μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις και επιδείξεις ειδικά για τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και τους ενημερωμένους home baristas. Όλα τα φλέγοντα θέματα γύρω από το roasting, το brewing, και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος barista θα τεθούν επί τάπητος, μέσα από εξειδικευμένες επιδείξεις και workshops, ανεβάζοντας ακόμη ψηλότερα τον πήχη!

Ενημερωτικά σεμινάρια για καταναλωτές

Για ακόμη μία χρονιά το Athens Coffee Festival θα φιλοξενήσει πλήθος σεμιναρίων και εξειδικευμένων παρουσιάσεων γύρω από τον καφέ. Στοχεύοντας στην προσέλκυση του κοινού που θέλει να γνωρίσει από κοντά τα μυστικά του αγαπημένου ροφήματος, φέτος στο χώρο του Coffee Masterclasses στo Innovathens θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια από ειδικούς, οι οποίοι θα λύσουν όλες τις απορίες και θα δώσουν απαντήσεις για κάθε πτυχή της διαδρομής του καφέ – από τη γέννηση του καρπού στο δέντρο έως και το τελικό ρόφημα στο φλιτζάνι. Εξειδικευμένοι baristas, roasters και ιθύνοντες του χώρου θα παρουσιάσουν αναλυτικά και με σαφήνεια, θέματα που σχετίζονται με την προέλευση και παραγωγή του καφέ, τον τρόπο καβουρδίσματος και τα διαφορετικά είδη που προκύπτουν, την ιταλική παράδοση στον espresso, αλλά και όλες τις εξελίξεις στο χώρο του specialty καφέ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Coffee Masterclasses:

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου

12:00-12:45

Καφές και Νερό – Δημιουργία συνταγών
Ομιλητής: Γιώργος Μακρόπουλος / Nestlé Professional


13:00-13:45

Cappuccino, Latte, Flat white και freddo cappuccino: Όλα για τους καφέδες με γάλα
Ομιλητής: Θωμάς Τασούλας / Alpha Kaffe


14:00-14:45

Farmers Camp: Πρωτότυπη εκπαίδευση σε φάρμες καφέ
Ομιλητής: Νίκος Αντζάρας & Μιχάλης Κατσιαβός / Samba Café


15:00-15:45

PANEL: Βarista- Ιδιοκτήτης καφέ… Ποιο το μυστικό της επιτυχίας;
Ομιλητές: Κώστας Μπισούκης / Καφελλήνιον, Μιχάλης Πιπέρης / Speciality Espresso Bar, Γιώργος Τσιμωτάς / Burbon Specialty Coffees


16:00-16:45

Διαφορετικά προφίλ ψησίματος στον ίδιο καφέ – Δοκιμή σε φίλτρου
Ομιλητής: Κωνσταντίνος Περπινιάς / Mr Bean


17:00-17:45

Ο ρόλος της ποιότητας του καφέ και πώς αυτή επηρεάζει το τελικό φλιτζάνι
Ομιλητής: Rene Fleischer / Volcafe


18.00-18.45

Οργανικός καφές με γανόδερμα
Ομιλητής: Γιώργος Κουτσούκος / DXN

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

12:00-12:45

Επιλέγοντας ανάμεσα στους διάφορους τύπους εσπρεσομηχανών για το σπίτι
Ομιλητής: Παναγιώτης Νίκας / Coffeexpert


13:00-13:45

Το “κοινωνικό πρόσωπο” του καφέ από το φυτό μέχρι τον καταναλωτή
Ομιλητής: Βασίλης Τάρταρης / Taresso


14:00-14:45

Καθαριότητα και Υγιεινή Μηχανών Καφέ
Ομιλητής: Κωνσταντίνος Τσεκούρας / WS Karoulias


15:00-15:45

PANEL: Ανεξάρτητο καφέ ή αλυσίδα; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε περίπτωσης
Ομιλητές: Φάνης Λέκκος / Nestlé Professional, Στέλιος Ρουμελιώτης / Coffee Lab, Παναγιώτης Χάσκος / Luigi Ltd, Δημήτρης Μήτος / CEO, The Way


16:00-16:45

Degas, μια διαδικασία απαραίτητη για την ποιότητα των κόκκων
Ομιλητής: Γιώργος Μωραΐτης / Maui Gourmet – Caffe Del Doge


17:00-17:45

Πώς μπορείτε να κάνετε την επιχείρησή σας έναν αληθινό προορισμό;
Ομιλητής: Χρήστος Ζαμανάκης / Dimello – Kafea Terra

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου

13:00-13:45

Indonesian coffee
Ομιλητής: Πρεσβεία Ινδονησίας


14:00-14:45

Καφές φίλτρου / Μέθοδοι Παρασκευής
Ομιλητής: Στάθης Κορέμτας / Taf Coffee Roasters


15:00-15:45

PANEL: Ποιες ποικιλίες και τύπους τσαγιού να διαλέξω για την επιχείρησή μου; Ποια τα φετινά trends;
Ομιλητές: Βαγγέλης Κωνσταντίνου / Ahmad Tea, Κίμωνας Παπαπαναγιώτου / GUSTO, Βασίλης Σέμπος / Elixir Tea


16:00-16:45

Προτάσεις για πρωινό, brunch, σάντουιτς και συνοδευτικά καφέ
Ομιλητής: Μιχάλης Ντουνέτας / Délifrance


17:00-17:45

Το φαινόμενο του channeling στον καφέ
Ομιλητής: Νίκος Μίχας / WS Karoulias