COFFEE MASTERCLASSES

Οι experts του κλάδου ενέπνευσαν και εκπαίδευσαν μέσα από τις ομιλίες τους

Μεταλαμπάδευση γνώσεων και πείρας, ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο του καφέ, ανταλλαγή απόψεων. Αυτά ήταν, μεταξύ άλλων, κάποια βασικά στοιχεία που μπορούν να περιγράψουν όσα συνέβησαν στα Coffee Masterclasses του 4ου Athens Coffee Festival.

Για τρεις ημέρες η αίθουσα Innovathens στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου και πραγματοποιήθηκαν τα σεμινάρια και τα workshops των Coffee Masterclasses, αποτέλεσε στην ουσία το κέντρο γνώσης και επιμόρφωσης για τους ανθρώπους της αγοράς του καφέ, αλλά και για τους πιο «ανήσυχους» καταναλωτές που ήθελαν να εκπαιδευτούν περισσότερο γύρω από τις ποικιλίες και τις νέες τεχνικές παρασκευής καφέ. Η παρουσία ειδικών καθώς και έμπειρων στελεχών από όλη την παραγωγική αλυσίδα του πλέον αγαπημένου ροφήματος στην Ελλάδα, εδραίωσαν τον κομβικό ρόλο που παίζει το φεστιβάλ στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο, τα τελευταία χρόνια, κλάδο.

Τόσο οι επαγγελματίες (επιχειρηματίες, baristas κλπ) όσο και οι coffee lovers (από απλούς καταναλωτές μέχρι home baristas) είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και τους ορίζοντές τους, μαθαίνοντας νέες τάσεις και τεχνικές προκειμένου να απογειώνουν το τελικό προϊόν και τις υπηρεσίες τους προς τον πελάτη οι μεν, την καθημερινά γευστική εμπειρία τους στο σπίτι, οι δε. Καθημερινά, η αίθουσα του Innovathens ήταν υπερπλήρης με κόσμο που διψούσε να παρακολουθήσει τις ομιλίες, τις συζητήσεις των πάνελ και τα σεμινάρια τα οποία είχαν καταρτιστεί με τρόπο ιδανικό ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις και των πλέον απαιτητικών παραβρισκόμενων.

Αριστερά: Κωνσταντίνος Περπινιάς (Mr Bean). Δεξιά: Ελένη Μανίκα (Snack & Coffee Magazine), Παναγιώτης Χάσκος (Luigi Ltd), Στέλιος Ρουμελιώτης (Coffee Lab), Δημήτρης Μήτος (The Way)

Πρωτότυπες ιδέες & θεματολογία που έδωσε τροφή για σκέψη

Κατά την πρώτη ημέρα ο Γιώργος Μακρόπουλος, εκπροσωπώντας την Nestlé Professional, ανέλυσε το πόσο σημαντικό είναι το νερό (θερμοκρασία κλπ) στην δημιουργία ενός ποιοτικού καφέ ενώ στην πορεία ακολούθησε ο Θωμάς Τασούλας από την Alpha Kaffe ο οποίος εξήγησε μέσα από μία λεπτομερή παρουσίαση την σημασία του γάλατος στην τέχνη του καφέ. Οι Νίκος Αντζάρας & Μιχάλης Κατσιαβός (Samba Café) επικεντρώθηκαν στην πρωτότυπη εκπαίδευση σε φάρμες καφέ. Στο πάνελ της ημέρας αποτελούμενο από τους Κώστα Μπισούκη (Καφελλήνιον), Μιχάλη Πιπέρη (Speciality Espresso Bar) και Γιώργο Τσιμωτά (Burbon Specialty Coffees) μέσα από μία διεξοδική συζήτηση συζητήθηκε το μυστικό της επιτυχίας ενός coffee shop. Πόσα διαφορετικά προφίλ ψησίματος μπορεί να έχει ο ίδιος καφές; Οι δοκιμές σε φίλτρο του Κωνσταντίνου Περπινιά (Mr Bean) βοήθησαν ώστε να οι ενδιαφερόμενοι να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Ο Head of department of quality της Volcafe Rene Fleischer (Volcafe), ένας από τους κορυφαίους expert στον κλάδο του καφέ παγκοσμίως αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η ποιότητα του καφέ για το τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στον καταναλωτή. Τις ομιλίες της πρώτης ημέρας έκλεισε ο Γιώργος Κουτσούκος (DXN) με ένα πρωτότυπο και καινοτόμο θέμα, τον οργανικό καφέ με γανόδερμα!

Θωμάς Τασούλας (Alpha Kaffe)

Γιώργος Μακρόπουλος (Nestlé Professional)

Την Κυριακή οι επαγγελματίες του κλάδου είχαν την τιμητική του

Η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ ήταν ακόμα πιο δυναμική με εκατοντάδες επισκέπτες να περνούν την είσοδο του Innovathens για να παρακολουθήσουν τα Masterclasses. Οι ομιλίες ξεκίνησαν με την ανάλυση του Παναγιώτη Νίκα (Coffeexpert) γύρω από τους διάφορους τύπους εσπρεσομηχανών για το σπίτι και το «κοινωνικό πρόσωπο» του καφέ από τον Βασίλη Τάρταρη (Taresso). Ο Κωνσταντίνος Τσεκούρας (WS Karoulias), επικεντρώθηκε στην καθαριότητα και την υγιεινή των μηχανών καφέ. Μετά το πέρας των τριών πρώτων ομιλιών, τα μικρόφωνα πέρασαν στο πάνελ της ημέρας που απαρτίστηκε από τους Δημήτρη Μήτο (The Way),  Στέλιο Ρουμελιώτη (Coffee Lab) και Παναγιώτη Χάσκο (Luigi Ltd). Το θέμα το οποίο συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις προς τέρψη του επαγγελματικού κοινού ήταν τα υπέρ και τα κατά του να διατηρεί κάποιος ανεξάρτητο καφέ ή να αποτελεί μέρος μίας αλυσίδας. Το επόμενο θέμα της ημέρας, το οποίο ανέλυσε ο Γιώργος Μωραΐτης (Maui Gourmet – Caffe Del Doge) ήταν η διαδικασία Degas που είναι απαραίτητη για την ποιότητα των κόκκων καφέ, και δημιούργησε και πλήθος ερωτήσεων από το κοινό που ήθελε να μάθει περισσότερο για αυτό. Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκλήρωσε ο Χρήστος Ζαμανάκης (Dimello – Kafea Terra) με τις συμβουλές του για το πώς μπορεί να γίνει μία επιχείρηση ένας αληθινός προορισμός.

Rene Fleischer (Volcafe)

Κωνσταντίνος Τσεκούρας (WS Karoulias)

Ροφήματα από όλο τον κόσμο & ιδέες για συνοδευτικά …έκλεψαν την παράσταση

Η τελευταία ημέρα του Athens Coffee Festival δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από τις δύο προηγούμενες τόσο σε επίπεδο ομιλιών όσο και προσέλευσης κόσμου. Πιο συγκεκριμένα αυλαία άνοιξε η πρεσβεία της Ινδονησίας με ένα αφιέρωμα στον τοπικό καφέ της και ακολούθησε ο Στάθης Κορέμτας (Taf Coffee Roasters) που ανέλυσε τους τρόπους παρασκευής του καφέ φίλτρου. Το πάνελ της ημέρας ασχολήθηκε με το θέμα του τσαγιού. Ποιες ποικιλίες να διαλέξει κάποιος για την επιχείρησή του και ποια είναι τα φετινά trends ήταν οι βάσεις της συζήτησης των Βαγγέλη Κωνσταντίνου (Ahmad Tea), Κίμωνα Παπαπαναγιώτου (GUSTO) και Βασίλη Σέμπου (Elixir Tea). Αμέσως μετά η σκυτάλη πέρασε στον Μιχάλη Ντουνέτα (Délifrance) με προτάσεις για πρωινό, brunch, σάντουιτς και συνοδευτικά καφέ που θα μπορούσε να εντάξει ένας επιχειρηματίας στο μαγαζί του. Το πρόγραμμα της ημέρας, καθώς και του φετινού φεστιβάλ, έκλεισε με το φαινόμενο του channeling στον καφέ – ένα θέμα που ταλανίζει τους επαγγελματίες baristas- με ομιλητή τον Νίκο Μίχα (WS Karoulias).

Τα Masterclasses ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον επόμενο χρόνο και το 5ο Athens Coffee Festival.

tipobet bets10 mobilbahis