37 top baristas και κορυφαία στελέχη του ελληνικού coffee industry παρουσίασαν τα hot trends και τις εξελίξεις στον χώρο του καφέ.

Τα Coffee Masterclasses πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία ακόμη μια χρονιά, στο  Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα των Coffee Masterclasses επιμελήθηκε το περιοδικό Snack & Coffee και τον συντονισμό τους είχε η Διευθύντρια Σύνταξης του περιοδικού Ελένη Μανίκα. 

Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του καφέ κυριάρχησαν την 3η ημέρα των Coffee Masterclasses 

Η 3η και τελευταία ημέρα των Coffee Masterclasses ξεκίνησε με μια δυναμική συζήτηση και έκλεισε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, ενώ προσέφερε πλούσια πληροφορία στον επαγγελματία του coffee industry. 

Ο Αλέξανδρος Παναγούλιας (Yum Tales) και οι ειδικές προσκεκλημένες του, Helen Lau (European Exports Manager, Something and Nothing) και Morgan Masters (European Sales Manager, Lemonaid) εξήγησαν τι σημαίνει ροφήματα και αναψυκτικά, με επιχειρήματα βασισμένα στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς των coffee shops. Συντονίστρια η Διευθύντρια Σύνταξης του Snack&Coffee, Ελένη Μανίκα. 

Στη συνέχεια, οι Νίκος Πολίτης (Lead of the Coffee Island Sustainability Team) και Δρ. Αλέξης Πάντζιαρος (CEO & CoFounder της CoffeeEco) μίλησαν για την καινούργια τους συνεργασία και συγκεκριμένα την απόφαση της Coffee Island να εντάξει το συγκεκριμένο project στο δυναμικό της αλλά και τις επιδιώξεις για την επόμενη μέρα από πλευράς της CoffeeEco. 

Ακολούθησε το panel συζήτησης με θέμα “ Εκπαίδευση προσωπικού: Το Α και το Ω της επιτυχίας”. Συντονιστής ο Διευθυντής Εκδόσεων της Forum SA, Θανάσης Γιαλούρης. Ο ζωηρός διάλογος και οι εύστοχες επισημάνσεις συνετέλεσαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι Γιώργος Μουλάς (ΧΑΣΚΟΣ ΕΠΕ- CaffeLuigi), Δημήτρης Μπαϊγκούσης (Coffee Expert, NOYNOY BARISTAS GOLD), Βαλάντης Λαμπριανίδης (Valenio Specialty Coffee) και Kωνσταντίνος Ιατρίδης (Coffee Expert&Trainer, ΒΕΝΕΤΗΣ). 

Morgan Masters, Αλέξανδρος Παναγούλιας, Ηelen Lau, Ελένη Μανίκα

Γιώργος Μουλάς, Δημήτρης Μπαϊγκούσης, Βαλάντης Λαμπριανίδης, Kωνσταντίνος Ιατρίδης, Θανάσης Γιαλούρης

“Μετατρέποντας το Brunch σε απόλυτη εμπειρία” ήταν το θέμα του Head of Frozen Business της Switz Group, Γιάννη Ρούδα. Η εμπειρία του στο αντικείμενο μετέτρεψε το slot σε μια διαδραστική επικοινωνία με το κοινό και τις ανάγκες του στον τομέα του brunch και του πρωινού. 

Συνεργάτης του περιοδικού και με αναγνωρισμένη αξία από το σύνολο της ελληνικής κοινότητας του καφέ, ο Φώτης Λέφας (Coffee Lovers) παρέθεσε τον δεκάλογό του για ένα απολαυστικό Cold Brew. 

Το φινάλε των Coffee Masterclasses έγινε με τη συζήτηση με θέμα “Από barista roaster: Οδηγός Επιβίωσης”. Σε ευχάριστο κλίμα και με καλεσμένους τους επαγγελματίες που ξεκίνησαν ως baristas και σήμερα είναι επιχειρηματίες στον χώρο του roasting, Αντώνη Καργιώτη (Sapid), Μιχάλη Σωτηρίου (Distretto Coffee Roasters) και Μιχάλη Κατσιαβό (7Steps), η Ελένη Μανίκα, Διευθύντρια Σύνταξης του Snack&Coffee “κατέγραψε” τα σημεία-κλειδιά για όσους θέλουν να επιχειρήσουν το αντίστοιχο εγχείρημα. Με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το κοινό και κατατοπιστικές απαντήσεις από τους ειδικούς ακόμα μια διοργάνωση Coffee Masterclasses by Snack&Coffee κατάφερε τον σκοπό της, που δεν είναι άλλος από την επικοινωνία και τη διάδραση με το coffee industry. 

Έμπνευση & ενημέρωση από coffee experts τη 2η ημέρα των Coffee Masterclasses

Η δεύτερη ημέρα των Coffee Masterclasses συνέχισε να χαρίζει στους coffee lovers γνώση και πολύτιμα μυστικά μέσα από αναλυτικές ομιλίες, ενδιαφέροντα panel συζήτησης και έξυπνες απορίες του κοινού.

Την αυλαία άνοιξε η Humanity Greece με την CEO Γεωργία Παράσχου και τον υπεύθυνο εθελοντών Πέτρο Σούκερη, οι οποίοι ανέλυσαν το θέμα “Η συμβολή των Επιχειρήσεων σε έκτακτες και προκύπτουσες ανάγκες της Κοινωνίας των Πολιτών & ως αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσίδας στήριξης”.

Στάθης Κορέμτας, Διονύσης Μουστής, Ελένη Μανίκα, Kωνσταντίνος Περπινιάς, Άγγελος Κοτσυφάκης

Γιώργος Μακρόπουλος

Ο Σεραφείμ Ζούκας μέσα από την προσωπική του ιστορία που τον οδήγησε από την κουζίνα του σπιτιού του μέχρι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Brewers Cup 2022, παρουσίασε λεπτομερώς τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορούν οι home baristas-brewers και coffee lovers να κάνουν τον δικό τους καφέ ακόμα καλύτερο.

Τα πάντα γύρω από τον συνδυασμό τεχνολογίας και sustainability των εσπρεσομηχανών, συζητήθηκαν στο ομώνυμο panel με συμμετέχοντες τους Αλέξανδρο Σανοζίδη (Eurogat), Δάνο Δανιηλίδη (Innovative Coffee Systems) και Θοδωρή Βασιλόπουλο (Espressor). Συντονιστής ο Αρχισυντάκτης του Snack&Coffee, Γιώργος Μαντάς.

Μια “βόλτα” στο Μεξικό και τον καφέ της χώρας μάς πήγαν μέσα από την ομιλία τους ο κύριος Alejandro Garcia Moreno (Πρέσβης του Μεξικό στην Ελλάδα) και η Danay Farias (CEO Biagro Trading Mexico).

Πέτρος Σουκέρας, Γεωργία Παράσχου

Σεραφείμ Ζούκας

Χρήσιμες συμβουλές και συμπεράσματα μέσα από προσωπικές ιστορίες εξέλιξης, προέκυψαν μέσα από μια ζωηρή συζήτηση την οποία συντόνισε η Διευθύντρια Σύνταξης του Snack&Coffee, Ελένη Μανίκα στο panel με θέμα “Προοπτικές εξέλιξης στην καριέρα του barista”. Συμμετέχοντες οι Στάθης Κορέμτας (Coffee Expert, CocaCola 3E), Διονύσης Μουστής (Coffee Capabilities, Lavazza), Kωνσταντίνος Περπινιάς (Mr Bean) και Άγγελος Κοτσυφάκης (Seed Coffee Company).

Την ημέρα έκλεισε ο Coffee Capabilities & Events Lead της Nestlé Professional, Γιώργος Μακρόπουλος. Μέσα από την ομιλία του με θέμα “Το “παιχνίδι του μυαλού και των αισθήσεων στον καφέ” σύστησε στο κοινό νέους κόσμους, “αναζωπυρώνοντας” ακόμα περισσότερο την αγάπη τους για τον καφέ.

Αλέξανδρος Σανοζίδης, Δάνος Δανιηλίδης, Θοδωρής Βασιλόπουλος, Γιώργος Μαντάς

Alejandro Garcia Moreno

Trends & coffee tips την 1η ημέρα των Coffee Masterclasses

Με ενθουσιασμό ξεκίνησε η πρώτη μέρα των Coffee Masterclasses, μετατρέποντας για πρώτη χρονιά, το Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ” σε σημείο συνάντησης των coffee lovers, home baristas, αλλά και των επαγγελματιών που δεν έχασαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν.

Την αρχή έκανε ο Βασίλης Ροδόπουλος (Coffee Expert, Filicori) ο οποίος μέσα από μια διαδραστική ομιλία μοιράστηκε barista tips για coffee lovers και home baristas.

Την σκυτάλη πήρε η πρωταθλήτρια του Greek Brewers Cup 2020, Αθανασία Καλαμπαλίκη (Kudu Coffee Roasters), δίνοντας στο κοινό τις δικές της συμβουλές για brew που την οδήγησαν και στην κατάκτηση του τίτλου.

Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Μπαϊγκούσης

Αθανασία Καλαμπαλίκη

Τα Coffee Masterclasses είχαν και φέτος την τιμή να φιλοξενήσουν τον Πρέσβη της Ινδονησίας στην Ελλάδα, κύριο Djundjunan Bebeb AK Nugraha, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για τον καφέ της Ινδονησίας, ενώ δεν έλειψαν και τα καθιερωμένα δωράκια της Πρεσβείας μέσα από ένα διασκεδαστικό coffee quiz.

Στη συνέχεια, ο ιδρυτής της Barista Academy και συγγραφέας Παναγιώτης Νίκας, μετέφερε μέσα από την ομιλία του τον κόσμο σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Βραζιλία, από την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα.

Η δημοφιλία και η αγάπη του κόσμου για τα microroasteries είναι γνωστή. Πάνω σε αυτό κλήθηκαν να συζητήσουν οι Στέφανος Δωματιώτης (Create Coffee Roasters), Αλέξανδρος Νεράντζης (Cafetierra), Σταύρος Μιχαήλ (Kross Coffee Roasters) και σε μια εμφάνιση-έκπληξη ο Παναγιώτης Μαντζιούνης (Roasters Kolektiva). Συντονιστής του panel, ο Αρχισυντάκτης του Snack&Coffee, Γιώργος Μαντάς, ο οποίος με εύστοχες ερωτήσεις κατάφερε να χαρίσει στο κοινό γνώση, ιδέες και προβληματισμούς με θετικό πρόσημο για την τάση των microroasteries.

Παναγιώτης Νίκας

Σταύρος Μιχαήλ, Παναγιώτης Μαντζιούνης, Αλέξανδρος Νεράντζης, Στέφανος Δωματιώτης, Γιώργος Μαντάς

Την σκηνή των Coffee Masterclasses έκλεισαν για την πρώτη μέρα οι Δημήτρης Μπαϊγκούσης (Coffee Expert, NOYNOY BARISTA’S GOLD) και Μιχάλης Καραγιάννης (Barista Trainer, Coffee Lab) με την… Τζέσυ. Αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον και σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων-απαντήσεων με το κοινό έλυσαν κάθε απορία γύρω από τα τέσσερα βασικά ροφήματα με γάλα, δηλαδή τον cappuccino, τον latte, τον flat white και τον macchiato, σε coffee lovers, home baristas καθώς και σε baristas που βρήκαν την ευκαιρία να θέσουν λίγο πιο δύσκολες ερωτήσεις.

 

Δείτε τα Video από τα Coffee Masterclasses 2023

tipobet bets10 mobilbahis