Τεράστια συμμετοχή στα σεμινάρια και τις παρουσιάσεις του φεστιβάλ!

Τεράστια συμμετοχή στα σεμινάρια και τις παρουσιάσεις του φεστιβάλ!

Υπεράνω κάθε προσδοκίας αποδείχτηκε η συμμετοχή των επισκεπτών του ATHENS COFFEE FESTIVAL στα σεμινάρια και τις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο LAB, το CHATROOM και την Κεντρική Σκηνή της Τεχνόπολης. Περίπου 6.000 επαγγελματίες και λάτρεις του καφέ παρακολούθησαν τις 49 ώρες του εκπαιδευτικού προγράμματος που φιλοξένησε το φεστιβάλ και κατά τις τρεις ημέρες της λειτουργίας του, με εισηγητές προσωπικότητες διεθνούς κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η κατάμεστη αίθουσα του LAB (όπου πραγματοποιήθηκαν τα σεμινάρια) υποδέχθηκε τριπλάσιο αριθμό επισκεπτών από αυτόν που αρχικά είχε προβλεφθεί! Κορυφαίοι barista και roaster παρουσίασαν απλές αλλά και εξειδικευμένες τεχνικές γύρω από την παρασκευή ζεστών και κρύων ροφημάτων, την άλεση και το καβούρδισμα του καφέ, αλλά και τη συντήρηση του εξοπλισμού ενός barista ή home barista.

“Η πρωτοβουλία του φεστιβάλ να οργανώσει ένα τόσο πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι επιτρέπει σε ένα εξαιρετικά ευρύ κοινό να μυηθεί στα μυστικά και την κουλτούρα του καφέ”.

Annemarie Tiemes
Υπεύθυνη εκπαίδευσης SCAE

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως εισηγητές συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι τρεις από τους συνολικά πέντε νικητές των φετινών παγκοσμίων πρωταθλημάτων καφέ που έχουν διεξαχθεί ως τώρα: ο Alexandru Niculae (Roasting), ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος (Coffee in Good Spirits) και ο Κώστας Κομνηνάκης (Ibrik).
Το πρόγραμμα των σεμιναρίων καταρτίστηκε από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού SNACK & COFFEE σε συνεργασία με τον SCAE Hellas -ο οποίος είχε υπό την αιγίδα του το φεστιβάλ- και με την αρωγή του BARISTA’S Gold που ήταν ο μεγάλος χορηγός του ATHENS COFFEE FESTIVAL.
“Το φεστιβάλ αποδείχτηκε μια μεγάλη γιορτή για τον καφέ και την κουλτούρα του και ένα σημαντικό βήμα για την ευαισθητοποίηση τόσο των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών γύρω από ζητήματα που συνδέονται με την καλλιέργεια, την επεξεργασία, την προσφορά και εντέλει την ποιότητα του καφέ”, τόνισε ο εθνικός συντονιστής του SCAE Hellas, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Ο καφές βρήκε τη φωνή του!

Επί τρεις ημέρες, το CHATROOM -η αίθουσα παρουσιάσεων του ATHENS COFFEE FESTIVAL- φιλοξένησε ορισμένες από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς αλλά και της εγχώριας αγοράς του καφέ. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις που κυριαρχούν στις μεγάλες μητροπόλεις του καφέ, να δοκιμάσουν σπάνιες ποικιλίες από όλο τον κόσμο και να συζητήσουν με παραγωγούς από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, roaster και barista από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εξειδικευμένους δημοσιογράφους και bloggers.
“Το ATHENS COFFEE FESTIVAL υπηρετεί τη βασική αποστολή που έχουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με την καλλιέργεια του καφέ: να ευαισθητοποιήσουμε τους επαγγελματίες και την κοινή γνώμη για όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε την ποιότητα του καφέ και παράλληλα θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε το οικοσύστημα των φυτειών και το εισόδημα των καλλιεργητών. Πρωτοβουλίες όπως το φεστιβάλ επιτρέπουν στον εκλεκτό καφέ να βρει τη φωνή του και να εκφράσει ο ίδιος όλα όσα αντιπροσωπεύει: τη μοναδικότητα του οικοσυστήματος, τον χαρακτήρα της ποικιλίας, τη φιλοσοφία του παραγωγού, την τεχνογνωσία του roaster και το ταλέντο του barista”, τόνισε στο κατάμεστο CHATROOM ο Joseph Brodsky, ίσως η πιο εμβληματική φυσιογνωμία στη διεθνή αγορά του speciality coffee.
Τον ενθουσιασμό τους για την άρτια οργάνωση του φεστιβάλ και τη μοναδική ευκαιρία που τους δόθηκε να συναντηθούν με τους Έλληνες επαγγελματίες και τους λάτρεις του καφέ εξέφρασαν όλοι οι εισηγητές από το εξωτερικό. “Το ATHENS COFFEE FESTIVAL είναι εντυπωσιακό σε όγκο, συμμετοχές, επισκεψιμότητα και οργάνωση, είναι ένας θεσμός που ξεπερνά κατά πολύ όλα όσα έχουμε δει σε αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού”, δήλωσε ο  Henry Willson, ο Βρετανός δημιουργός του εξειδικευμένου blog Perfect Daily Grind.
Τη θερμή ανταπόκριση των επισκεπτών του φεστιβάλ σχολίασαν επίσης η Αμερικανή δημοσιογράφος Sarah Allen, αρχισυντάκτρια του έγκριτου Barista Magazine και ο Michal Molcan, εκδότης του περιοδικού Standart που εκδίδεται στη Σλοβακία.

Άκρως πετυχημένο το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ!

“Δεσμευτήκαμε ότι οι επισκέπτες του ATHENS COFFEE FESTIVAL θα γνωρίσουν ξανά τον καφέ, ενδεχομένως με τρόπο που δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Οι παρουσιάσεις, τα σεμινάρια και οι γευστικές δοκιμές που οργανώσαμε το τριήμερο 13-14-15 Μαΐου πέτυχαν -κατά γενική ομολογία- αυτό το σκοπό”, τόνισε ο Νίκος Χουδαλάκης, διευθύνων σύμβουλος της οργανώτριας FORUM A.E. “Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές, τους επισκέπτες και όλους όσοι συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Όλοι φεύγουμε από το Γκάζι με περισσότερες παραστάσεις, γευστικές εμπειρίες και γνώσεις γύρω από τον καφέ. Αξιοποιώντας τα συμπεράσματα της παρθενικής διοργάνωσης, ετοιμαζόμαστε ήδη για το 2ο ATHENS COFFEE FESTIVAL, το 2017!”.

Share this post