Κέρδισε τις εντυπώσεις το Μουσείο του Καφέ!

Κέρδισε τις εντυπώσεις το Μουσείο του Καφέ!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σπάνια αντικείμενα που συνδέονται με την επεξεργασία, το εμπόριο και την απόλαυση του καφέ συγκεντρώθηκαν σε ένα χώρο: στο Μουσείο του Καφέ που λειτούργησε στο πλαίσιο του ATHENS COFFEE FESTIVAL.

Περίτεχνοι μεταλλικοί μύλοι άλεσης του καφέ, ξύλινες σίτες για τη διαλογή των κόκκων, οικιακά και επαγγελματικά καβουρδιστήρια κάθε μεγέθους, μπρίκια και ιταλικές μόκες για τον espresso, πορσελάνινα φλιτζάνια και προωθητικό υλικό, ήταν μερικά μόνο από τα εκθέματα που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες τού ATHENS COFFEE FESTIVAL στο εντυπωσιακό Μουσείο του Καφέ.
Περισσότερα από 150 σπάνια αντικείμενα που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα ως και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, φιλοξένησε το Μουσείο που λειτούργησε κατά τη διάρκεια τού φεστιβάλ στους Παλαιούς Φούρνους, τον πιο επιβλητικό χώρο του ιστορικού εργοστασίου φωταερίου, στο Γκάζι.

Όλοι ανεξαιρέτως οι επισκέπτες αλλά και οι εκθέτες του φεστιβάλ περιηγήθηκαν στο μουσείο και ταξίδεψαν νοερά στο χρόνο, από τις προθήκες των φαρμακείων του 1800 όπου ο καφές πωλούνταν ως ελιξίριο σε πορσελάνινα σιλό ως και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν ο εξηλεκτρισμός της χώρας επέτρεψε την αναβάθμιση του εξοπλισμού που διέθεταν τα συνοικιακά καφεκοπτεία.
Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων προήλθε από την ιδιωτική συλλογή του Νίκου Μαρίνου, επί σειρά ετών προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καφεκοπτών. Το Μουσείο εμπλουτίστηκε επίσης με δάνεια από τις συλλογές του Ανέστη Νεδόπουλου, της οικογένειας Καλαφατά, του Γιώργου Μισεγιάννη, της οικογένειας Φλώκαλη, της οικογένειας Ξενάκη, του Αλέξανδρου Γράβαρη, της οικογένειας Ζάρα και της οικογένειας Αρχοντάκη.

Share this post