Το Τέταρτο Κύμα του Καφέ στο ATHENS COFFEE FESTIVAL!

Το Τέταρτο Κύμα του Καφέ στο ATHENS COFFEE FESTIVAL!

Η δεύτερη μέρα του ATHENS COFFEE FESTIVAL τόνωσε τις αισθήσεις των χιλιάδων επισκεπτών με υπέροχα αρώματα καφέ, παρουσιάσεις, επιδείξεις, διαδραστικά εργαστήρια, διαγωνισμούς, προβολή ταινιών, ζωντανή μουσική και άλλα εντυπωσιακά events, που πραγματοποιήθηκαν στον ιστορικό χώρο της Τεχνόπολης, στο Γκάζι. Και το πιο σημαντικό: στο ATHENS COFFEE FESTIVAL ήταν παρόν το “Tέταρτο Κύμα του Καφέ” με εκπροσώπους τους πρωταγωνιστές της διεθνούς αγοράς του specialty coffee, όπως ο Joseph Brodsky και ο Graciano Cruz. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα φεστιβάλ καφέ, σαν αυτό της Αθήνας;

“Να βρει ο καφές τη φωνή του!”

Αυτό εκφράζει το “Tέταρτο Κύμα του Καφέ” και η παγκόσμια κοινότητα του specialty coffee και η φωνή αυτή ακούστηκε δυνατά στο ATHENS COFFEE FESTIVAL σε μια εκπληκτική παρουσίαση από τον Joseph Brodsky στο Chatroom του κτιρίου D10, που είχε γεμίσει ασφυκτικά από λάτρεις του καφέ, διεθνείς πρωταθλητές barista και επαγγελματίες από την εγχώρια και διεθνή αγορά.
“Όταν το περιβάλλον αλλάζει δραματικά, πρέπει να διατηρήσουμε τον καφέ, σαν φυτό, καλύτερα απ’ ότι τον βρήκαμε. Όταν σκεφτόμαστε τον καφέ, να σκεφτόμαστε το παρθένο τοπίο της Αιθιοπίας, εκεί που γεννήθηκε ο καφές, και να αφήνουμε το δάσος να τον αγκαλιάζει για να μεγαλώνει φυσιολογικά με όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά, που του χάρισε η φύση. Πίσω από την καλλιέργεια του καφέ υπάρχει αγάπη και ομαδική εργασία”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Joseph Brodsky.

Την παρουσίαση “Το Τέταρτο Κύμα είναι ήδη εδώ!” έκλεισε η προβολή της ταινίας “Makers, the film”, με έμφαση στην οικολογική καλλιέργεια, που εντυπωσίασε τους θεατές, οι οποίοι είχαν ήδη απολαύσει το άρωμα και τη γεύση του φρεσκοαλεσμένου καφέ από τον εξωτικό Παναμά!   

Από τον κόκκο του καφέ στην κούπα του ATHENS COFFEE FESTIVAL!

Παράλληλα με τις παρουσιάσεις στο κτίριο D10, που ήταν πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες, το Σάββατο 14 Μαΐου, δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια και επιδείξεις από διεθνείς πρωταθλητές barista στο The Lab, την αίθουσα επάνω από το χώρο που φιλοξενεί το Μουσείο του Καφέ και την πρωτότυπη Εικαστική Έκθεση “Οι μαγικοί κόκκοι του καφέ”.
“Ibrik: Τέχνη & Τεχνική” με εισηγητές τους Έλληνες διεθνείς πρωταθλητές, Σταύρο Λαμπρινίδη, Κώστα Κομνηνάκη, και την Annemarie Tiemes, εκπρόσωπο του SCAE, ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σεμινάρια της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ με θέμα την ιστορία, τον τρόπο παρασκευής και την κουλτούρα του ελληνικού καφέ, που πρέπει σύμφωνα με τους εισηγητές όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο.
“Τούρκικος ή ελληνικός; Αραβικός!” ήταν η τοποθέτηση του Σταύρου Λαμπρινίδη σχετικά με την προέλευση του καφέ ibrik, όπως συνηθίζεται πλέον να αποκαλείται διεθνώς ο “ελληνικός” για να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των όρων “ελληνικός” και “τούρκικος” καφές. Παραδοσιακά σκεύη παραγωγής καφέ από την Αιθιοπία και την Αραβία, χάλκινα μπρίκια και τσεσβέ, νταλά και χόβολη έδωσαν στην επίδειξη μια ξεχωριστή νότα αναδρομής στην παλαιότερη μέθοδο βρασμού και φιλτραρίσματος του καφέ.
Φυσικά από το ATHENS COFFEE FESTIVAL δεν μπορούσε να λείπει η LATTE ART! Περίτεχνοι σχεδιασμοί στην επιφάνεια των ροφημάτων, όπως καρδιές, ροζέτες και άλλα ευφάνταστα σχέδια, από trainers, κορυφαίους επαγγελματίες barista και συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς σε περίπτερα εκθετών, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών αλλά και των επαγγελματιών, που αναζητούν ποιοτικούς τρόπους ενίσχυσης του κύρους της επιχείρησής τους.

Και καθώς, ο καφές θέλει και την… καλή μουσική του, την δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, στην κεντρική σκηνή του ATHENS COFFEE FESTIVAL, η πολυαγαπημένη σε όλους ερμηνεύτρια Πέννυ Μπαλτατζή ταξίδεψε το κοινό σε ένα μουσικό εξωτικό χαρμάνι, με σόουλ και σουίνγκ ρυθμό.

Το ATHENS COFFEE FESTIVAL θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15 Μαΐου, όπου και επιφυλάσσει για όλους τους επισκέπτες του πλούσιο πρόγραμμα και πολλές εκπλήξεις, όπως ακριβώς είναι και ο καφές: ανεξερεύνητος! 

Share this post