ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

Τεράστια επιτυχία για το 2ο Athens Coffee Festival 2017!

Συνολικά περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες και ερασιτέχνες coffee lovers κατέκλυσαν την Τεχνόπολη, στο Γκάζι το τριήμερο 30 Σεπτεμβρίου με 2 Οκτωβρίου στο 2ο Athens Coffee Festival, τη μεγάλη γιορτή για τον καφέ που όλα δείχνουν ότι πλέον καθιερώθηκε!

Αν η πρώτη διοργάνωση αποτέλεσε έκπληξη για τα εκθεσιακά δρώμενα της Ελλάδας, το Athens Coffee Festival 2017 απέδειξε το δυναμικό του χαρακτήρα και κατάφερε να γίνει και πάλι αντικείμενο θαυμασμού και συζήτησης σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο!
Το φεστιβάλ που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του SCA Greece, συγκέντρωσε περισσότερους από 40.000 επαγγελματίες και λάτρεις του καφέ, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, 30 Σεπτεμβρίου με 2 Οκτωβρίου συμμετέχοντας στην πιο λαμπερή γιορτή για την κουλτούρα του καφέ.

Προϊόντα καλού καφέ, νέες τάσεις και τεχνικές, ποικιλίες από κάθε γωνιά του κόσμου, διακεκριμένοι baristas, ταλαντούχοι roasters, buyers και ειδικοί του καφέ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικοί εκπαιδευτές και εισηγητές σεμιναρίων συνέθεσαν την άριστα οργανωμένη τριήμερη εκδήλωση προσφέροντας τεχνογνωσία, ιδέες και λύσεις στους επαγγελματίες και τους coffee lovers.

Κατά τη δωδεκάωρη λειτουργία του φεστιβάλ, ο πανέμορφος χώρος του παλιού εργοστασίου πλημμύρισε από κόσμο ενώ ρεκόρ επισκεψιμότητας σημειώθηκε τις ώρες αιχμής το Σαββατοκύριακο με ουρές μπροστά από την κεντρική είσοδο. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, το 55% των επισκεπτών του φεστιβάλ ήταν καταναλωτές, ενώ το 45% επαγγελματίες της καφεστίασης.

Διακεκριμένοι baristas, ταλαντούχοι roasters, buyers και ειδικοί του καφέ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έδωσαν δυναμικό παρών στο Athens Coffee Festival 2017.

To Athens Coffee Festival 2017 με μια ματιά!

Πλήθος συμμετοχών στα σεμινάρια και τις παρουσιάσεις!

Καλύτερη απόδειξη για το πόσο ανάγκη είχε η αγορά από ένα φεστιβάλ καφέ διεθνούς χαρακτήρα για επαγγελματίες και ευρύ κοινό, αποτελούν οι αριθμοί που χαρακτήρισαν το event και η εικόνα των συνεχώς κατάμεστων χώρων! Σύμφωνα με στοιχεία της διοργανώτριας, περισσότεροι από 7.800 επαγγελματίες και λάτρεις του καφέ παρακολούθησαν τις 80 ώρες εκπαιδευτικών σεμιναρίων, επιδείξεων και γευστικών δοκιμών που περιελάμβανε το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του Athens Coffee Festival 2017. Οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, όπου πραγματοποιήθηκαν οι παράλληλες εκδηλώσεις, Chatroom, Lab και Cupping Area ήταν σταθερά γεμάτοι από τους ένθερμους λάτρεις του καφέ και επαγγελματίες. Αίσθηση προκάλεσε το cupping session που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διήρκησε 26 ώρες και ήταν ανοιχτό και στους καταναλωτές.

Οι εισηγητές στα σεμινάρια και τις παρουσιάσεις, οι οποίοι συγκαταλέγονταν μεταξύ των πλέον καταξιωμένων επιστημόνων, experts στον καφέ, ψαγμένων roasters, barista trainers και coffee specialists, προσέφεραν πλούσια γνώση και πολύτιμες συμβουλές σε όλους. Μάλιστα, οι εισηγητές από το εξωτερικό δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη μαζική προσέλευση καθώς και από το επίπεδο των επισκεπτών, το οποίο αντανακλά την υψηλή τεχνογνωσία που διακρίνει τους Έλληνες barista και το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τον εκλεκτό καφέ καταδεικνύοντας ότι είμαστε μια coffee oriented χώρα που δημιουργούμε τάσεις.

Απόλυτα ικανοποιημένοι οι εκθέτες!

Η μεγάλη προσέλευση του κοινού και το έντονο ενδιαφέρον που επέδειξαν -επαγγελματίες αλλά και home baristas- για τα προϊόντα και τις εταιρείες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ άφησαν ενθουσιασμένους τους εκθέτες. Η αναδιαρρύθμιση του εξωτερικού χώρου επέτρεψε την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών και τη σωστότερη κατανομή τους στην εκθεσιακή επιφάνεια. Με εκθέτες τόσο τους μεγάλους ιταλικούς οίκους espresso όσο και specialty coffee roasters, το φεστιβάλ αποτέλεσε πόλο έλξης για κάθε γούστο και ανάγκη. Τα περίπτερα των εκθετών προσέφεραν καθημερινά και επί δωδεκάρης βάσης καφέ και ροφήματα δίνοντας τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της καφεστίασης, τους home baristas και το ευρύ καταναλωτικό κοινό να γευτούν και να γνωρίσουν σπάνιες ποικιλίες από 63 καφεπαραγωγές χώρες. «Η φετινή μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ μάς επιτρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά ώστε το φεστιβάλ να αποκτήσει σταδιακά έναν διεθνή χαρακτήρα και να καταστεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια κοινότητα του καφέ. Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας για το φθινόπωρο του 2018», τόνισε ο Νίκος Χουδαλάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οργανώτριας εταιρείας Forum AΕ.

1o Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Roasting

Για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα οργανώθηκε από τον SCA GREECE το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Roasting στο πλαίσιο του Athens Coffee Festival. Η διοργάνωση έδωσε τη δυνατότητα σε οκτώ roasters από όλη τη χώρα να δείξουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και το ταλέντο τους πάνω στο καβούρδισμα του καφέ. Οι διαγωνιζόμενοι βαθμολογήθηκαν τόσο για την ικανότητά τους να αξιολογούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πράσινου καφέ όσο και για το προφίλ ψησίματος που επέλεξαν προκειμένου να αναδείξουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας. Ο 37χρονος Παναγιώτης Ματζιούνης, δημιουργός της εταιρείας Roaster’s Kolektiva που δραστηριοποιείται στις Σέρρες, κέρδισε την πρώτη θέση, δεύτερος αναδείχθηκε ο Θανάσης Νικόλης, head roaster στην εταιρεία Kudu Coffee Roasters, ενώ στη τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε ο Γιώργος Σπιθάκης, head roaster και συνιδιοκτήτης του Crop Roastery Brewery, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Δείτε το βίντεο του Athens Coffee Festival 2017!