THE CHATROOM

THE CHATROOM | Ο καφές βρήκε τη φωνή του!

Επί τρεις ημέρες, το CHATROOM -η αίθουσα παρουσιάσεων του ATHENS COFFEE FESTIVAL- φιλοξένησε ορισμένες από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς αλλά και της εγχώριας αγοράς του καφέ.

Πάνω από 2.500 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις που κυριαρχούν στις μεγάλες μητροπόλεις του καφέ, να δοκιμάσουν σπάνιες ποικιλίες από όλο τον κόσμο και να συζητήσουν με παραγωγούς από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, roaster και barista από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εξειδικευμένους δημοσιογράφους και bloggers. “Το ATHENS COFFEE FESTIVAL υπηρετεί τη βασική αποστολή που έχουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με την καλλιέργεια του speciality καφέ: να ευαισθητοποιήσουμε τους επαγγελματίες και την κοινή γνώμη για όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε την ποιότητα του καφέ και παράλληλα θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε το οικοσύστημα των φυτειών και το εισόδημα των καλλιεργητών. Πρωτοβουλίες όπως το φεστιβάλ επιτρέπουν στον εκλεκτό καφέ να βρει τη φωνή του και να εκφράσει ο ίδιος όλα όσα αντιπροσωπεύει: τη μοναδικότητα του οικοσυστήματος, τον χαρακτήρα της ποικιλίας, τη φιλοσοφία του παραγωγού, την τεχνογνωσία του roaster και το ταλέντο του barista”, τόνισε στο κατάμεστο CHATROOM ο Joseph Brodsky, ίσως η πιο εμβληματική φυσιογνωμία στη διεθνή αγορά του speciality coffee. Περισσότερα από πεντακόσια άτομα παρακολούθησαν την εισήγησή του αλλά και την προβολή -για πρώτη φορά στην Ευρώπη- της ταινίας “Makers’: The Movie” που γυρίστηκε στις ιδιόκτητες φάρμες του στην Αιθιοπία και τον Παναμά.

“Το ATHENS COFFEE FESTIVAL επέτρεψε στον καφέ να βρει τη φωνή του και να εκφράσει ο ίδιος όλα όσα αντιπροσωπεύει: τη μοναδικότητα του οικοσυστήματος, τον χαρακτήρα της ποικιλίας, τη φιλοσοφία του παραγωγού, την τεχνογνωσία του roaster και το ταλέντο του barista”.

Joseph Brodsky
Παραγωγός Καφέ

Κατάμεστη η αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Joseph Brodsky στο The Chatroom.
O Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος μίλησε για την αποστολή του SCAE.

Εύσημα για την άψογη διοργάνωση

Τον ενθουσιασμό τους για την άρτια οργάνωση του φεστιβάλ και τη μοναδική ευκαιρία που τους δόθηκε να συναντηθούν με τους Έλληνες επαγγελματίες και τους λάτρεις του καφέ εξέφρασαν όλοι οι εισηγητές από το εξωτερικό. “Το ATHENS COFFEE FESTIVAL είναι εντυπωσιακό σε όγκο, συμμετοχές, επισκεψιμότητα και οργάνωση, είναι ένας θεσμός που ξεπερνά κατά πολύ όλα όσα έχουμε δει σε αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού”, δήλωσε ο  Henry Willson, ο Βρετανός δημιουργός του εξειδικευμένου blog Perfect Daily Grind. Τη θερμή ανταπόκριση των επισκεπτών του φεστιβάλ σχολίασαν επίσης η Αμερικανή δημοσιογράφος Sarah Allen, αρχισυντάκτρια του έγκριτου Barista Magazine και ο Michal Molcan, εκδότης του περιοδικού Standart που εκδίδεται στη Σλοβακία.

Από τη φάρμα, στο φλιτζάνι

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους επισκέπτες του φεστιβάλ η περιγραφή των συνθηκών που επικρατούν σε μία φάρμα καφέ, καθώς και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι καλλιεργητές. “Το ATHENS COFFEE FESTIVAL μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη δουλειά μας, τους προβληματισμούς και τις ιδέες μας για το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας του καφέ”, τόνισε ο Graciano Cruz, ιδιοκτήτης της φάρμας Los Lajones στον Παναμά, ο οποίος μίλησε για το δόγμα From Bean to Cup. Ο Enrico Meschini, πρόεδρος του διεθνούς Ινστιτούτου Πιστοποίησης Speciality Coffee που εδρεύει στην Ιταλία παρουσίασε την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων ιχνηλασιμότητας των καρπών, ενώ ο Q-Grader Γιάννης Ταλούμης, ιδρυτής της εταιρείας TAF Coffee, διηγήθηκε την περιπέτεια της ανακάλυψης των σπάνιων ποικιλιών καφέ στα ταξίδιά του ανά την υφήλιο.
Ο Κώστας Καλαφατάς, ιδιοκτήτης της εταιρείας Samba Cafe, περιέγραψε στους επισκέπτες του φεστιβάλ τι είναι ο speciality καφές και πώς μπορούμε να τον αναγνωρίσουμε. Ο Χρήστος Ζαμανάκης, επικεφαλής εκπαίδευσης του Illy Cafe στην Ελλάδα μίλησε για το μαγικό ταξίδι του καφέ και τη διάδοση της ιταλικής κουλτούρας του espresso, ενώ ο Πασχάλης Καστανάς, R&D Manager στη Nestle Professional, αποκάλυψε τα μυστικά πίσω από τον στιγμιαίο καφέ.

Η κουλτούρα του καφέ στην Ελλάδα

Σε μία συγκινητική παρουσίαση, ο Νίκος Ψωμάς, ιδρυτής της εταιρείας Mokka Speciality Coffee, σκιαγράφησε την ιστορική εξέλιξη της παρουσίας του καφέ στην εγχώρια αγορά, με τον Γιάννη Ξενάκη και τον Μάνθο Αρχοντάκη -συνεχιστές της παράδοσης των δύο φερώνυμων οικογενειακών επιχειρήσεων- να προσθέτουν σημαντικά στοιχεία στην αφήγηση της ιστορίας του καφέ στην Ελλάδα.
“Οι δεσμοί μας με τον καφέ είναι πολύ ισχυροί και κρατούν αιώνες. Οι επισκέπτες του ATHENS COFFEE FESTIVAL μπόρεσαν να δουν αυτή την ιστορική αλυσίδα της εξέλιξης μέσα από το Μουσείο του Καφέ, τις παρουσιάσεις από εκπροσώπους οικογενειών με μακρά παράδοση στον κλάδο αλλά και τις επιδείξεις για τον ελληνικό καφέ”, σημείωσε ο Κώστας Κομνηνάκης, ο οποίος κέρδισε τον Φεβρουάριο στο Ντουμπάι την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παρασκευής καφέ σε μπρίκι. Μαζί με τον Σταύρο Λαμπρινίδη -κάτοχο του ίδιου τίτλου, το 2014- μάγεψαν τους επισκέπτες με τις καινοτόμες μεθόδους παρασκευής του ελληνικού καφέ και την ανάμειξή του με παραδοσιακά αποστάγματα και αρωματικά βότανα.

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης και ο Κωνσταντίνος Κομνηνάκης μύησαν το κοινό στα μυστικά της παρασκευής του καφέ σε μπρίκι.
Περισσότερα από 500 άτομα παρακολούθησαν την προβολή της ταινίας “Makers': The Movie”.

Προτεραιότητα η εκπαίδευση!

Το φεστιβάλ στάθηκε η αφορμή για χιλιάδες barista να παρακολουθήσουν σεμινάρια και επιδείξεις από πιστοποιημένους εκπαιδευτές. “Η κατάρτιση των επαγγελματιών είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και την πρόοδο της αγοράς του καφέ”, επισήμανε η υπεύθυνη εκπαίδευσης του SCAE, Annemarie Tiemes. Τον ρόλο και την αποστολή του SCAE παρουσίασε ο συντονιστής του ελληνικού τμήματος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος τόνισε “τη σημασία που έχει το φεστιβάλ ως προς την ευαισθητοποίηση τόσο των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών”.
Τη διοργάνωση του ATHENS COFFEE FESTIVAL -το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του SCAE- χαιρέτησε ο Γιάννης Αποστολόπουλος, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του SCAE, στην Αγγλία. Παρουσίασε, μάλιστα, στους επισκέπτες του φεστιβάλ τη σημασία που έχει για το μέλλον του speciality καφέ η σχεδιαζόμενη συγχώνευση του ευρωπαϊκού SCAE με τον αμερικανικό SCAA και η δημιουργία ενός νέου ισχυρού παγκόσμιου οργανισμού.

Ζωντανό πρόγραμμα 26 ωρών!

Το CHATROOM φιλοξένησε ένα ζωντανό πρόγραμμα παρουσιάσεων συνολικής διάρκειας 26 ωρών, όπου μίλησαν πάνω από τριάντα Έλληνες και ξένοι εισηγητές, οι οποίοι παρουσίασαν όλες τις νέες τάσεις και εξελίξεις στη διεθνή σκηνή του καφέ, αλλά και ευρύτερα για την ιστορία και την κουλτούρα του καφέ. Δύο από τις παρουσιάσεις -από τον Στέφανο Δωματιώτη και τον Θανάση Νικόλη– με οδηγίες για την παρασκευή του καφέ στο σπίτι, πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ, παρουσία σχεδόν πεντακοσίων θεατών! Ήταν μία ευκαιρία για τον μέσο καταναλωτή να δοκιμάσει καφέδες εξαιρετικής ποιότητας και παράλληλα να μάθει πώς ακριβώς μπορεί να τους φτιάξει και ο ίδιος, εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά!
“Δεσμευτήκαμε ότι οι επισκέπτες του ATHENS COFFEE FESTIVAL θα γνωρίσουν ξανά τον καφέ, ενδεχομένως με τρόπο που δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Οι παρουσιάσεις, τα σεμινάρια και οι γευστικές δοκιμές που οργανώσαμε το τριήμερο 13-14-15 Μαΐου πέτυχαν -κατά γενική ομολογία- αυτό το σκοπό”, τόνισε ο Νίκος Χουδαλάκης, διευθύνων σύμβουλος της οργανώτριας FORUM A.E. “Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές, τους επισκέπτες και όλους όσοι συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Όλοι φεύγουμε από το Γκάζι με περισσότερες παραστάσεις, γευστικές εμπειρίες και γνώσεις γύρω από τον καφέ”.