ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

athens coffee fest ekthesi exhibition

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία του 1ου Athens Coffee Festival 2016!

Το ATHENS COFFEE FESTIVAL μπόρεσε να καθιερωθεί ήδη από την παρθενική του διοργάνωση ως νέος θεσμός για τους επαγγελματίες αλλά και μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις του καφέ και της κουλτούρας του.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι επιχειρήσεις εισαγωγής, επεξεργασίας και εµπορίας καφέ και συναφούς εξοπλισμού, ήλθαν σε απευθείας επαφή µε το ευρύ κοινό! Το τριήµερο 13-14-15 Μαϊου 2016, η Τεχνόπολη του ∆ήµου Αθηναίων, στο Γκάζι, φιλοξένησε τους επαγγελµατίες και τους λάτρεις του καφέ που θέλουν να ενηµερωθούν για τις νέες τάσεις και τεχνικές που κυριαρχούν στη διεθνή σκηνή, να δοκιµάσουν ποικιλίες από όλο τον κόσµο, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια και παρουσιάσεις και να συνοµιλήσουν µε έµπειρους roasters, ταλαντούχους baristas, εξειδικευµένους αγοραστές και προσωπικότητες κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Για πρώτη φορά στα χρονικά,
οι επιχειρήσεις εισαγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας καφέ
και συναφούς εξοπλισμού,
ήλθαν σε απευθείας επαφή
με το ευρύ κοινό!

To Athens Coffee Festival 2016 με μια ματιά!

key-figures-athens-coffee-festival2016

25.000 επισκέπτες στο ATHENS COFFEE FESTIVAL!

Πάνω από 25.000 επαγγελματίες και λάτρεις του καφέ από την Ελλάδα και το εξωτερικό βίωσαν τη μοναδική εμπειρία της περιήγησης στο 1ο ATHENS COFFEE FESTIVAL κατά το τριήμερο 13-14-15 Μαΐου 2016! Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, κατακλύστηκε και κατά τις τρεις ημέρες από επισκέπτες κάθε ηλικίας -τόσο από την Αθήνα όσο και από την περιφέρεια- οι οποίοι έδειξαν πρωτοφανές ενδιαφέρον για τις παρουσιάσεις, τα σεμινάρια, τις γευσιγνωσίες αλλά και τις ζωντανές συναυλίες που περιελάμβανε το πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του SCAE Hellas -του οργανισμού για την προώθηση του speciality coffee- και την ευγενική χορηγία του BARISTA’S Gold.
Η εντυπωσιακή ανταπόκριση των επαγγελματιών του κλάδου και του αγοραστικού κοινού, καθώς και τα συμπεράσματα που αποκόμισαν οι 75 εκθέτες από την επαφή τους με τους επισκέπτες, καταδεικνύουν την τεράστια επιτυχία που κατέγραψε το ATHENS COFFEE FESTIVAL. Είναι ένας νέος θεσμός για τον καφέ και την κουλτούρα του, με φήμη που -ήδη από την παρθενική του διοργάνωση- ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα!

Κατάμεστη η Τεχνόπολη!

athenscoffeefestival brands

Το ATHENS COFFEE FESTIVAL αποδείχτηκε μια σπουδαία εμπορική συνάντηση για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ένα σημαντικό φόρουμ ανταλλαγής ιδεών για τους επαγγελματίες του κλάδου και μια μεγάλη γιορτή για τους λάτρεις του καφέ. Χάρη στη μοναδική αρχιτεκτονική της, το μοντέρνο βιομηχανικό ύφος και την ιστορική φόρτιση που τη συνοδεύει, η Τεχνόπολη ήταν το ιδανικό σκηνικό για την οργάνωση τού φεστιβάλ και την υποδοχή των χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα, την Κύπρο και ακόμη είκοσι χώρες.
Αξιοποιώντας στο έπακρο όλους τους διαθέσιμους χώρους, πάντοτε όμως με σεβασμό στην ιστορικότητα του μνημείου, η οργανώτρια εταιρεία FORUM AE έδωσε την ευκαιρία στους εκθέτες του φεστιβάλ να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με τον πιο άρτιο και αποτελεσματικό τρόπο σε ένα ευρύ κοινό από επαγγελματίες και καταναλωτές. Τόσο οι εκθέτες όσο και οι επισκέπτες τού ATHENS COFFEE FESTIVAL έμειναν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο της διοργάνωσης αλλά και τον πλούτο των παράλληλων εκδηλώσεων, οι οποίες ξεπέρασαν σε διάρκεια τις 45 ώρες!
Το Chatroom, όπου φιλοξενήθηκαν οι παρουσιάσεις και το Lab, όπου πραγματοποιήθηκαν τα σεμινάρια ήταν όλες τις ώρες κατάμεστα από επαγγελματίες και καταναλωτές, οι οποίοι παρακολούθησαν τις εισηγήσεις κορυφαίων barista, roaster, δημοσιογράφων και άλλων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σπουδαίες προσωπικότητες στο φεστιβάλ

O Nίκος Μπέλλης παρουσιάζει τα μυστικά της Latte Art στο the Lab.
O Nίκος Μπέλλης παρουσιάζει τα μυστικά της Latte Art στο the Lab.
athenscoffeefestival jbrodsky
O Joseph Brodsky στο The Chatroom.

Μεταξύ των εισηγητών στο ATHENS COFFEE FESTIVAL ήταν οι παραγωγοί καφέ Joseph Brodsky και Graciano Cruz, η διευθύντρια εκπαίδευσης του SCAE, Annemarie Tiemes, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του SCAE, Γιάννης Αποστολοπούλος, οι barista Alexandru Niculae, Κώστας Κομνηνάκης και Μιχάλης Δημητρακόπουλος που κέρδισαν την πρώτη θέση στα φετινά παγκόσμια πρωταθλήματα Roasting, Ibrik και Coffee in Good Spirits αντίστοιχα, οι εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι Sarah Allen (Barista Magazine), Michal Molcan (Standart Magazine) και Henry Wilson (Perfect Daily Grind), οι παλαιότεροι παγκόσμιοι πρωταθλητές Στέφανος Δωματιώτης, Γιώργος Κουστουμπάρδης, Τάσος Δεληχρήστος και Σταύρος Λαμπρινίδης, οι νικητές των πανελλήνιων πρωταθλημάτων καφέ Θανάσης Νικόλης, Νίκος Μπέλλης και Μιχάλης Καραγιάννης κ.ά.
Οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν επίσης τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο Μουσείο του Καφέ, το οποίο φιλοξένησε 150 σπάνια αντικείμενα που χρονολογούνται από τις αρχές του 18ου αιώνα ως και τη δεκαετία του 1970! Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτέθηκαν -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- τα έργα ζωγραφικής του Γερμανού εικαστικού Goesta Hellner, ο οποίος χρησιμοποιεί ως καμβά σακιά από καφέ. Το ATHENS COFFEE FESTIVAL πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά από τρεις ζωντανές συναυλίες, με τη συμμετοχή της Πέννυς Μπαλτατζή, της Idra Kayne και του RSN, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το πάρτυ του dj PlayMo’Bill στην κατάμεστη κεντρική πλατεία της Τεχνόπολης.

Τεράστια συμμετοχή στα σεμινάρια και τις παρουσιάσεις του φεστιβάλ!

athenscoffeefestival alexandrunicolae
O Alexandru Nicolae στο the Lab.
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση “Ibrik: Τέχνη & Τεχνική”.
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση “Ibrik: Τέχνη & Τεχνική”.

Υπεράνω κάθε προσδοκίας αποδείχτηκε η συμμετοχή των επισκεπτών του ATHENS COFFEE FESTIVAL στα σεμινάρια και τις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο LAB, το CHATROOM και την Κεντρική Σκηνή της Τεχνόπολης. Περίπου 6.000 επαγγελματίες και λάτρεις του καφέ παρακολούθησαν τις 49 ώρες του εκπαιδευτικού προγράμματος που φιλοξένησε το φεστιβάλ και κατά τις τρεις ημέρες της λειτουργίας του, με εισηγητές προσωπικότητες διεθνούς κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η κατάμεστη αίθουσα του LAB (όπου πραγματοποιήθηκαν τα σεμινάρια) υποδέχθηκε τριπλάσιο αριθμό επισκεπτών από αυτόν που αρχικά είχε προβλεφθεί! Κορυφαίοι barista και roaster παρουσίασαν απλές αλλά και εξειδικευμένες τεχνικές γύρω από την παρασκευή ζεστών και κρύων ροφημάτων, την άλεση και το καβούρδισμα του καφέ, αλλά και τη συντήρηση του εξοπλισμού ενός barista ή home barista.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως εισηγητές συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι τρεις από τους συνολικά πέντε νικητές των φετινών παγκοσμίων πρωταθλημάτων καφέ που έχουν διεξαχθεί ως τώρα: ο Alexandru Niculae (Roasting), ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος (Coffee in Good Spirits) και ο Κώστας Κομνηνάκης (Ibrik).
Το πρόγραμμα των σεμιναρίων καταρτίστηκε από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού SNACK & COFFEE σε συνεργασία με τον SCAE Hellas -ο οποίος είχε υπό την αιγίδα του το φεστιβάλ- και με την αρωγή του BARISTA’S Gold που ήταν ο μεγάλος χορηγός του ATHENS COFFEE FESTIVAL.
“Το φεστιβάλ αποδείχτηκε μια μεγάλη γιορτή για τον καφέ και την κουλτούρα του και ένα σημαντικό βήμα για την ευαισθητοποίηση τόσο των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών γύρω από ζητήματα που συνδέονται με την καλλιέργεια, την επεξεργασία, την προσφορά και εντέλει την ποιότητα του καφέ”, τόνισε ο εθνικός συντονιστής του SCAE Hellas, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Άκρως πετυχημένο το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ!

“Δεσμευτήκαμε ότι οι επισκέπτες του ATHENS COFFEE FESTIVAL θα γνωρίσουν ξανά τον καφέ, ενδεχομένως με τρόπο που δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Οι παρουσιάσεις, τα σεμινάρια και οι γευστικές δοκιμές που οργανώσαμε το τριήμερο 13-14-15 Μαΐου πέτυχαν -κατά γενική ομολογία- αυτό το σκοπό”, τόνισε ο Νίκος Χουδαλάκης, διευθύνων σύμβουλος της οργανώτριας FORUM A.E. “Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές, τους επισκέπτες και όλους όσοι συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Όλοι φεύγουμε από το Γκάζι με περισσότερες παραστάσεις, γευστικές εμπειρίες και γνώσεις γύρω από τον καφέ. Αξιοποιώντας τα συμπεράσματα της παρθενικής διοργάνωσης, ετοιμαζόμαστε ήδη για το 2ο ATHENS COFFEE FESTIVAL, το 2017!”.

Κέρδισε τις εντυπώσεις το Μουσείο του Καφέ!

Στο Μουσείο του Καφέ, 150 μοναδικά εκθέματα από προσωπικές συλλογές παρουσιάζουν την ιστορική πορεία του καφέ στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σπάνια αντικείμενα που συνδέονται με την επεξεργασία, το εμπόριο και την απόλαυση του καφέ συγκεντρώθηκαν σε ένα χώρο: στο Μουσείο του Καφέ που λειτούργησε στο πλαίσιο του ATHENS COFFEE FESTIVAL.
Περισσότερα από 150 σπάνια αντικείμενα που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα ως και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, φιλοξένησε το Μουσείο που λειτούργησε κατά τη διάρκεια τού φεστιβάλ στους Παλαιούς Φούρνους, τον πιο επιβλητικό χώρο του ιστορικού εργοστασίου φωταερίου, στο Γκάζι. Όλοι ανεξαιρέτως οι επισκέπτες αλλά και οι εκθέτες του φεστιβάλ περιηγήθηκαν στο μουσείο και ταξίδεψαν νοερά στο χρόνο, από τις προθήκες των φαρμακείων του 1800 όπου ο καφές πωλούνταν ως ελιξίριο σε πορσελάνινα σιλό ως και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν ο εξηλεκτρισμός της χώρας επέτρεψε την αναβάθμιση του εξοπλισμού που διέθεταν τα συνοικιακά καφεκοπτεία.

Δείτε το βίντεο του Athens Coffee Festival 2016!